Sason belediye Başkanı Cuma Uçar , son gunlerde ilcemizde olusan rüzgarlı,fırtınalı havadan dolayı karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.
Uçar, yaptığı açıklamada, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında özellikle alçak basınçlı ve fırtınalı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.
Soba kullanan evlerde bu tip zehirlenmelerin sıklıkla yaşandığının altını çizen,Uçar şunları kaydetti:
Karbonmonoksit gazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşabilir. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, sobalarda yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit ile meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle, hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz.''
Uçar, karbon monoksit zehirlenmelerinin yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler göstereceğini vurguladı.
Bu rahatsızlıkların görülmesi durumunda, kişinin mutlaka açık havaya çıkarılması ve odanın havalandırılması gerektiğini aktaran Uçar, vakit kaybetmeden sağlık ekiplerinden yardım talep edilmesi gerektiğini dile getirdi.

09.12.2015